HELLENİSTİK ROMA DÖNEMİ BAHÇE MİMARİSİ

Son zamanlarda arkeolojik kazılarla ortaya çıkan duvar resimleri ve kabartmalardaki antik döneme ait bahçe tasvirleri ile bahçe mimarisi hakkındaki bilgilerimiz artmaya başlamıştır.

Poppaea Villası’nın Duvar Resmi

Romalılar, bahçeleri “hortus” olarak adlandırmıştır.Antik dönemde bahçe tasvirini ilk yapanlardan Homeros Odysseiada Alkinoos bahçesini anlatmıştır.Homeros bu bahçeyi anlatırken bahçeyi bölümlere ayırarak bizlere aktarmıştır.Alkinoos bahçesinin birçok bölümden oluşarak zengin bir içeriğe sahip olması bizlere saray bahçesi olduğunu düşündürmektedir.Homeros Alkinoos’tan bahsederken bütün bahçeyi çevreleyen iki adet çeşmeden söz eder.Buradan anlaşılacağı üzere Hellenistik Roma Dönemi’nde bahçelere çok önem verilmiş, bahçeler için özel sulama kanalları yapılmıştır.

Yukarıdaki tüm resimler Pompeii’de bulunmuştur. Roma Döneminde bahçe duvarları form olarak balık sırtı , çapraz ve eşkenar dörtgenli kafes olmak üzere üçe ayrılmıştır. Antik Roma evinin ya da villasının etrafı sütunlarla çevrili olan  bahçeye Peristil bahçe denmektedir.

PERİSTİL BAHÇE ÖRNEĞİ

Peristil bahçelerde etrafındaki odalara manzara sağlamak amacıyla ideale ulaşmaya çalışmışlardır.Roma evlerinin çoğunda yeni düzenlenmiş bahçeler, giriş yolunda başlayan manzarayı genişletmek için mümkün olduğunca evin merkezine ve arka tarafına yerleştirilmiştir.

Oldukça az karşımıza çıkan gömme bahçede ise daha çok zeminle ilgilenmişlerdir. Evin iki farklı yükseklik seviyesi arasındaki geçişi sağladığı düşünülmektedir.Bu bahçelere merdivenle çıkılmış ve genelde bahçe seviyesinden yükseltilmiş portilerle (çit,kapı) çevrelenmiştir. Gömme bahçeler dikey derinliği artırarak daha ferah bir mekan görünümüne katkı sağlamıştır.

POPPAEA VİLLASI’NIN DUVAR RESMİ

KAYNAKÇA:

Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstütüsü Arkeoloji Anabilim Dalı
Doktora Tezi sf. 8-40

IJSES Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi

Atılım Üniversitesi Online Journal of Art and Design Çılga Çılga Resuloğlu

Yorum bırakın