ROMA KONUT MİMARİSİ ÖRNEKLERİ

Roma Konut mimarisinin tipik örneklerini incelediğimizde karşımıza Pompei ve Herculaneum şehirleri çıkar. Bu kentlerde görülen yapılar hem konut mimarisine hem de yapılan kazılar sonucunda tarihe ışık tutar.

Pompei’deki yerleşimin çoğu özel konutlardan oluşmaktaydı. Bu sebeple, şehir bizlere Roma konutları ve zamanla gelişimleri hakkında bilgi verir. Pompeii ismiyle daha çok bilinir.

Pompeii Antik Kent Haritası

Vettii Evi

Pompeii Antik Kenti içinde yer alan Vettii Evi bir domus örneğidir. İsmi sahipleri olan Aulus Vettius Conviva ve kardeşi Aulus Vettius Restitutus’tan gelmektedir. Konut, Pompeii’deki en büyük domuslardan biridir.

Vettii Evi Planı

Vettii Evi’nin planı beş ana bölüme ayrılmıştır. Konutta geniş bir bahçe, yaşam alanları ve hizmetli odaları bulunmaktadır. Giriş, geniş ve derin bir impluviuma sahip atriuma açılır. Atriumda bir tablinium yoktur; onun yerine doğrudan peristile geçilir.Buradan mutfağa ve hizmetçilerin kaldığı bölüme geçilir. Güney cephesinde dükkana açılan veya taberna olarak bilinen büyük bir kapı vardır. Dükkanın yanı sıra ek bir oda ve tuvalet de bulunur.

Vetti Evi

Ana giriş ve geniş atriyumdan bakıldığında, büyük peristil ile çevrili arka bahçeyi görmek mümkündür. Peristile bakan iki triclinium , bir oecus ve iki depo odası vardır. Evdeki odaların çoğu ya ön salona ya da arka bahçeye açılmaktadır. 

Vettii Evi’nin Peristili

Faun Evi

Pompeii Antik Kenti’nde yer alan Faun Evi, Roma Cumhuriyetinin en lüks konutlarındandır. Öyle ki bu dönemi Roma’da bulunan diğer konutlardan iyi yansıtmaktadır. Konut, adını impluviumun içinde bulunan dans eden faun heykelinden alır.

Faun heykeli ve Konut

Faun Evi o kadar büyüktür ki 3000 metrekarelik alanla bulunduğu şehir bloğunun tamamını kaplamaktadır.

Faun Evi Planı

Konutun planı sınırsızlığının göstergesi olmuştur. Birinci (iyonik) peristil, ikinci (dorik) peristil, toskana atriyum, peristilli atriyum, servis odaları, koridorlar ve daha birçok odaya sahip olan bu konut, iki giriş ve birkaç tabernası vardır. Aslında bu kadar geniş kapsamlı olmasının sebebi önceden iki farklı evden oluşmasıdır. Bu konutta ayrıca servis alanı, geniş ve kapsamlı bir mutfak, hipokostlu bir banyo , bir latrina vardır.

Konutun girişinde bulunan, karşılama ve vedalaşma amaçlı yapılmış mozaik.
Konutun girişinde bulunan Lararium (Küçük Kutsal Sunak).
Exedra da bulunan Issos Mozaik yenilemesi ve sütunlar
 
Issos Savaşını temsil eden mozaik

Menander Evi

Zengin ve görkemli bir Pompeii konutudur. 1800 metrekarelik geniş bir alana yayılmıştır. Evin sahibinin Quintus Poppaeus Sabinus olabileceği düşünülmektedir. Konut ismini Menander’in freskinden almıştır.

Evin adını aldığı Menander’in freski
Menander freskinin konumu
Menander Evi Planı

Evin inşası, karmaşık bir dizi olayın parçasıdır ve üst düzey bir ailenin tipik bir ev örneğidir. Atriyum, İlyada ve Odysseia’dan sahnelerin yer aldığı fresklere sahiptir. Peristil rodyum şeklindedir ve kuzey tarafı daha yüksektir. Peristilindeki büyük sütunlar, Yunan Dor mimarisinin ürünüdür.

Menander Evi
Konutun Avlusu

Sallust Evi

Sallust Evi, Pompeii’deki elit konutların gelişimi hakkında önemli katkılar sağlamıştır. En görkemli konutlardan biridir. Yapı ismini cephesine asılan bir seçim ilanı ile almıştır. Ev muhtemelen bir mühür halkasıyla belirtildiği gibi Aulus Cossius Libanus’a atfedilmiştir. Orijinal düzeninin çoğu kireç ve tüf bloklarından yapılmıştır. Birçok odasının duvar resimleri birebir korunmuştur. Günümüze kadar ulaşan en dikkat çekici konutlardan biridir.

1817 Orijinal Sallust Evi Planı

Yapının planında numaralandırılarak verilmiş mekanlar konutun sistematik bir işleyişe sahip olduğunu göstermektedir. Nitekim Augustus döneminde konut, hastane ve otel olarak kullanılmıştır.

Sallust Evi’nin Çizimi

Atriyum, mekana anıtsal bir görünüm veren çatıyı destekleyen, boyalı, İyonik sütunlara sahipti. Ön kapıdan tabliniuma ve bahçeye kadar olan manzara vurgusu MS 1. yüzyılda diğer atriyum evlerinde azalsa da bu yapıda öyle olmamış temelde bir kamu kurumuna dönüştürülmesine rağmen Sallust Evi’nde tüm özellikleri aynı kalmıştır.

Sallust Evi’nin Avlusu
Sallust Evi’nin Önü
Atriyum
Sallust Evi Rekonstrüksiyonu

KAYNAKÇA

https://dusunmekvepaylasmak.blogspot.com/2011/01/roma-konut-mimarisi-ozel-konutlar.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Casa_del_Menandro

https://en.wikipedia.org/wiki/House_of_Sallust

https://en.wikipedia.org/wiki/House_of_the_Vettii

https://es.wikipedia.org/wiki/Casa_del_Fauno

http://pompeiisites.org/en/archaeological-site/house-of-the-menander/

http://pompeiisites.org/en/archaeological-site/house-of-sallust/

http://pompeiisites.org/en/pompeii-map/analysis/roman-housing/#:~:text=The%20domus%20were%20usually%20based

https://www.ancient.eu/image/1105/house-of-the-vettii-pompeii/

https://www.greelane.com/tr/bilim-teknoloji-matematik/sosyal-bilimler/house-of-the-faun-at-pompeii-169650/

https://www.khanacademy.org/humanities/ap-art-history/ancient-mediterranean-ap/ap-ancient-rome/a/pompeii-house-of-the-vettii

https://www.planetpompeii.com/en/map/the-house-of-menander/468-the-house-of-menander-1.html

https://www.planetpompeii.com/en/map/the-house-of-sallust/470-the-house-of-sallust.html

Yorum bırakın